Kuidas teha kodust jogurtit õigesti?

 

Jogurt ajaloos

Piimhappebakterite kasutamine toiduaine kääritamisel ulatub tagasi iidsetesse aegadesse, kui avastati, et teatud tingimuste täitmisel on võimalik värskest toiduainest suhteliselt lihtsalt tekitada uudse maitsega ning paremini säiliv toit.

Nii loomset kui taimset päritolu kääritatud toidud hõlmavad märkimisväärse osa inimeste dieedist kõikjal maailmas. Piimatoodete juuretiskultuurid töötati välja ja võeti kasutusele 20. sajandi alguses eelkõige selleks, et saavutada toodete stabiilset kvaliteeti

Mis eristab jogurtit teistest fermenteeritud piimatoodetest?

Jogurt on piimast valmistatud hapupiimaliik. Jogurtit eristavad teisest fermenteeritud piimatoodetest (hapupiim, pett, keefir jt.) jogurtile iseloomulikku kreemjat konsistentsi ja maitset andvad traditsioonilised, spetsiifilist piimhappekäärimist põhjustavad omavahel sümbioosis olevad juuretisebakterid Streptococcus thermophilus ja Lactobacillus delbrueckii sbsp. bulgaricus.

Levima on hakanud arusaam, et jogurtit saab imehästi teha ka poejogurtit kasutades. See on riskantne ettevõtmine. Miks?

Juurtisebakteritel on hea jogurti õnnestumisel oluline roll. Jogurtijuuretise bakterid on omavahel sümbioosis ehk vajavad elutegevuseks teineteist, see on retsept heaks jogurtiks. Kuna mõlemat juuretisebakterit peab jogurtisse sattuma õiges vahekorras, on poejogurti kasutamisel juurtise allikana jogurtiteo ebaõnnestumise oht, sest eelneva kääritamise käigus võib erinevate bakterite suhe olla muutunud. 

Kas ja kuidas saab jogurtit ise teha?

Jogurtit on lihtne ka kodusel teel valmistada kasutades Nordwise kaubamärgi all turul olevaid jogurti juuretisi. Nordwise® jogurtijuuretise koostises on just õiges vahekorras elusad juuretisebakterid Streptococcus thermophilus ja Lactobacillus delbrueckii sbsp. bulgaricus. Lisades neid baktereid eelnevalt pastöriseeritud ja hapnemistemperatuurini jahutatud piimale saame kontrollida hapnemise protsessi.

Hapnemine peab toimuma juuretisebakteritele sobilikul temperatuuril ja aja jooksul. Seega, kontrollitud, suunatud hapnemisprotsess, hügieeninõuete täitmine tagab jogurti kvaliteedi. Jogurtipiima eelnev kuumtöötlemine avaldab mõju valkude omadustele ja loob eeldused püsiva kalgendi moodustumiseks, mis tagab lõpptootele ehk jogurtile iseloomulikule tekstuuri ja viskoossuse.

Samuti suurendab kuumtöötlemine valkude hüdrofiilsust, mis omakorda  muudab jogurti kalgendi tugevamaks. Lühiajaline ja madalamal temperatuuril pastöriseerimine või piima “soojendamine” ei kutsu esile piisaval määral vadakuvalkude denatureerumist. Seetõttu ei saavuta toode hapnemisprotsessi lõpuks soovitud kontsistentsi, vaid võib jääda vedel ning madala viskoossusega.

VAATA SIIT, KUIDAS VALMIB JOGURT SAMM-SAMMULT

 

Lisandväärtuse andmiseks lisatakse tänapäeval jogurti valimstamise ajal ka probiotilisi baktereid lisaks traditsioonilistele juuretisebakteritele. Hapendatud toitude söömine suurendab kasulike piimhappebakterite hulka  soolestikus.

Nordwise® jogurtijuuretise koostises on juuretismikroobid kombinatsioonis lisandväärtust andva kasuliku patenteeritud elusa piimhappebakteriga Lactobacillus plantarum MCC1, mis suurendab kasulike bakterite hulka ja ergastab immuunsüsteemi.

 

Valmista ise!