Probiootikumide ja antibiootikumide omavahelistest suhetest

Probiootikumid („pro-bios“, „elu poolt“) on aktiivsed elusad inimkehale omased bakterid (enamasti piimhappebakterid), mis kindlas annuses sissevõetuna toetavad tervist.

Potentsiaalsed probiootikumi-kandidaadid valitakse enamasti terve inimese normaalse mikroobikoosluse hulgast. See tagab lisaks ohutusele ka mikroobi eelduse läbida seedetrakti ülemised osad eluvõimelisena ja jõuda konkreetsele probiootikumile omasesse toimepiirkonda. Mikroobi arendamisel probiootikumiks ja tema tervisetoimete teaduslikuks hindamiseks on rahvusvaheliselt kehtestatud mitmeid laboratoorseid, eksperimentaalseid, kliinilisi ja tehnoloogilisi nõudeid.

Antibiootikumid („anti-bios“, „elu vastu“) on looduslikud või sünteetilised molekulid ja nende baasil toodetud preparaadid, mis toimivad bakterite elutegevust kahjustavalt (surmavad neid või pidurdavad elutegevust).

Kindlasti on arukas peale antibiootikumravi lõppu seede mikrobiootat turgutada heade bakteritega, et kiirendada seedetrakti mikrobiaalse tasakaalu ravijärgset taastumist. Üheks võimaluseks on tarvitada probiootilisi baktereid sisaldavaid toidulisandeid.

Probiootikumidel on dokumenteeritud muude kasulike omaduste hulgas ka seedetrakti mikrobioota tasakaalustamine ja antibiootikumravist tingitud potentsiaalselt ohtliku kõhulahtisuse ennetamine. Kasulik on võimaluse korral tarvitada probiootilisi häid baktereid ka enne antibiootikumravi alustamist.

Kas probiootikumide ja antibiootikumide samaaegne võtmine võib antibiootikumravi segada, näiteks takistada antibiootikumide imendumist või ainevahetust?

Soovitav on probiootikume ja antibiootikume mitte manustada samaaegselt, vaid võtta probiootikume paar tundi peale antibiootikumide võtmist. See annab antibiootikumile aega imenduda ja aitab välistada probiootikumi ja antibiootikumi otsekontakti seedetraktis. Teadusuuringutes probiootikumide antibiootikumravi häirivate toimete kohta tõendeid leitud ei ole.

Eesti teadlased BioCC-s on välja töötanud Nordwise® sarja tooted, mis sisaldavad patenteeritud ja kliinilistes katsetes uuritud piimhappebaktereid Lactobacillus plantarum TENSIA®Lactobacillus plantarum INDUCIA®Lactobacillus plantarum MCC1®

Iga Nordwise® sarja toidulisand sisaldab inimkehale omaseid häid baktereid ning on unikaalsete omadustega, aidates kaasa normaalsele südametalitlusele (Südamesõber® TENSIA®), hoides normaalset kolesterooli taset (Südamesõber® INDUCIA®), aidates kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele (IMMUMAR®) ja normaliseerides seedetegevust (PlantaBif®).

Kõik need Eestis arendatud toidulisandit sobivad suurepäraselt kasutamiseks antibiootikumravi ajal ja järgselt, aidates kaitsta ja taastada soolestiku normaalset mikrobiootat; aitavad reisil vähendada toiduinfektsioonide riski; suurendavad organismi vastupanuvõimet sooleinfektsioonidele ning stressirohkel perioodil aitavad kaitsta organismi liigse oksüdatiivse stressi eest.

PhD Meditsiin, Epp Songisepp