Mis on toidulisand?

Toiduseaduses nimetatakse toidulisandiks toitu, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimeste toitainete ja muude toitainelise või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikas. Toidulisand pole ravim, seda klassifitseeritakse vastavalt seadusele ravimisarnaseks tooteks.

Nimetatud ained võivad esineda üksikult või kombineeritult ning viiakse turule müügipakendisse pakendatuna kindlate annustena, nagu kapslid, pastillid, tabletid ja muu sarnane ning pulbrikotikesed, vedelikuampullid, tilgutuspudelid ja muu sarnane, mis on ette nähtud vedeliku ja pulbri tarvitamiseks väikeste mõõdetud kogustena.

Toidulisandi eesmärk on korvata elustiilist (kahjulikud harjumused, stress), haigustest, toitumisharjumustest (nt taimetoitlus) või toidu kvaliteedist tingitud aktivainete (vitamiinid, mineraalained, aminohapped, mineraalide, kasulikud bakterid, rasvhapped) vaegust. 

Mis puutub elusaid mikroobe (probiootikumid) sisaldavatesse toidulisanditesse, siis on kasulikud bakterid toidulisandi kujul kätte saadavad ka nendele inimestele, kes ei saa või ei taha tarvitada piimatooteid (jogurt, keefir), mis on traditsiooniliselt enimkasutatavad probiootikumide kandajatena.

Ei asenda mitmekülgset ja tasakaalustatud toitumist ning tervislikku elustiili!