Mis on probiootikum ja kuidas see meie tervisele mõjub?

Heaoluseoseliste ehk elustiili haiguste (kõrgenenud vererõhk, diabeet, ülekaalulisus) ennetamisel ja ravis on populaarsust võitmas probiootikumid. Mis need on ja kuidas meie tervisele mõjuvad?

Probiootikum on haigust mitte tekitav elus mikroob, mille suukaudne kindlates hulkades manustamine mõjutab positiivselt inimese tervist. Probiootikumidena on enamasti kasutusel piimhappebakterid:

  • laktobatsillid,
  • bifidobakterid,

kuid rakendatakse ka mitmeid teisi mikroobe. Meeles tuleb pidada, et kõik piimhappebakterid või teised mikroobid EI OLE probiootikumid, ehk teisisõnu probiootikum ei ole piimhappebakteri sünonüüm. Konkreetse piimhappebakteri või muu mikroobi tüve arendamisel probiootikumiks ja tema tervisetoimete hindamiseks on kehtestatud rahvusvaheliselt mitmeid laboratoorseid, eksperimentaalseid, kliinilisi ja tehnoloogilisi nõudeid st mikroobi tüve toimed ja ohutus peavad olema teaduslikult tõestatud, et seda üldse probiootikumiks nimetada.

 Probiootikumid on tarbijale kättesaadavad põhiliselt piimatoodetes nagu jogurt, juust ja keefir või toidulisandina - pulbrid, tabletid, kapslid.

Stock photo

Teaduspõhiselt on tõestatud probiootikumide tarvitamisel mitmeid positiivseid toimeid inimese tervisele, mida saab jagada üldlevinud ja erilisteks, suunitletud toimeteks.

Enamlevinud probiootikumide toimeteks on alljärgnevad:

Toime immuunsüsteemile: probiootilised mikroorganismid mõjuvad inimese immuunsüsteemi mitmete erinevate toimeradade kaudu.

Seedefloora tasakaal ja kõhulahtisus: eelkõige on probiootikume kasutatud seedefloora tasakaalustamiseks ning kõhulahtisuse (diarröa) profülaktikaks ja raviks (nt. antibiootikumraviga seotud kõhulahtisus, nn. turisti kõhulahtisus, kemoteraapia tagajärjel tekkinud kõhulahtisus ja väikelaste rotaviirus diarröa).

Laktoositalumatuse leevendamine. Piimasuhkur lagundatakse ensüüm laktaasi (β-galaktosidaas) poolt glükoosiks ja galaktoosiks, mis imenduvad peensooles. Probiootikumidel on omadus leevendada teatud isikutel laktoositalumatust varustades inimese organismi piimasuhkru seedimiseks vajaliku ensüümiga.

Toiduallergiad: toiduallergiate põhjusena nähakse organismi immuunsüsteemi vale reageeringut toidu teatud komponentidele, s.o. allergeenidele. Probiootikumidel on võime leevenda inimese organismi allergilisi reaktsioone, näiteks piimavalgu lagundamisega lehmapiima allergia puhul.

Vähilaadsete kasvajate riski vähendamine: probiootikumidel kirjeldatakse võimet vähendada jämesoole vähki haigestumise riski. Toime põhineb jämesoole mikrofloora mõningate metaboliitide, eeskätt mutageenide hulga  vähendamises.

Erilisemateks omadusteks on:

Südameveresoonkonna tervise toetamine.

  • Kolesteroolitaseme langetamine ja LDL oksüresistentsuse suurendamine: kahtlemata on kolesterool mitmetes organismi funktsioonides oluline. Samas on vereseerumi liigne kolesterooli tase ja eelkõige selle mõningad fraktsioonid üheks põhjuseks südame-veresoonkonna haiguste kujunemisel. Mõningatel probiootilistel mikroobidel on kirjeldatud võimet mõjutada seerumi kolesteroolitaset. Kliiniliste uuringutega on näidatud, et BioCC poolt välja arendatud organismile omane piimhappebakter Lactobacillus plantarum Inducia® suurendab LDL-i (low density lipoprotein) vastupidavust oksüdatsiooniprotsessidele ja vähendab ox-LDL sisaldust veres.
  • Vererõhu stabiliseerimine ja langetamine. Probiootikumidel on dokumenteeritud mitmeid vererõhu langetamise mehhanisme, millest osa sarnanevad vererõhu ravimite toimele (ACE-inhibiitorid). Näiteks BioCC teadlaste poolt avastatud piimhappebakter L. plantarum Tensia® on võimeline langetama erinevate mehhanismide abil vererõhku (toodab veresooni lõõgastava toimega lämmastikmonooksiidi, ACE-inhibiitorite sarnase toimega di- ja tripeptiide, polüamiine, lühikese ahelaga rasvhappeid, CLA-d jm).
  • Antioksüdantne aktiivsus ja oksüdatiivse stressi taseme alandamine: viimasel ajal on täheldatud laktobatsillide antioksüdantset aktiivsust ja võimet neutraliseerida reaktiivseid hapnikuosakesi. Kliiniliste uuringutega on teaduspõhiselt tõestatud probiootilise L. plantarum Inducia® toime langetada ateroskleroosi riski.

Mittenakkuslikud soolepõletikud: probiootikumidel on täheldatud toimet mittenakkuslike peen- ja jämesoolepõletike, sh. Crohni tõve ja käärsoole ärritussündroomist tingitud vaevuste (kõhupuhitus ja -valu) leevendamisel. Tõhusaks on osutunud eelkõige erinevate omadustega probiootiliste mikroobide kombinatsioonid.  

Suu tervishoid: suu- ja igemehaigused on üheks levinuimaks terviseprobleemiks kõigis elanikkonnagruppides. Suuõõne mikroobikoosluste mõjutamine kaariese ja parodontiidi ennetamiseks probiootiliste mikroobide abil on suhteliselt uudne suund.

 

Autor: Epp Songisepp PhD, BioCC vanemteadur.

 

Postitus oli kasulik?

Telli meie igakuine uudiskiri siit.