Kuidas mõjutab seedesüsteemi mikrobioota meie immuunsüsteemi?

Mis nõrgestab immuunsüsteemi?

Immuunsüsteemil on ülioluline roll inimese tervise hoidmises ja tagamises. Immuunsüsteemi tööd võivad nõrgestada väga mitmed tegurid, nagu vale toitumine, vähene füüsiline aktiivsus, unevaegus, mitmed kroonilised haigused, ravimid, pidev stress ning saastunud elukeskkond. See muudab inimese vastuvõtlikumaks erinevatele haigustele, põetakse kauem ja suureneb tüsistuste tekke oht. Seedesüsteemi mikrobiootal on väga kaalukas osa inimorganismi imuunsüsteemi töö tagamises.

Kuidas mõjutab seedesüsteemi mikrobioota meie immuunsüsteemi?

Lisaks barjäärifunktsioonile, mis tagab kaitse võõrmikroobide vastu, on seedertakti mikrobioota väga oluline loomuliku ja omandatud immuunsuse kujunemisel ja toimimisel. Enamus (70–80 %) inimkeha immuunrakkudest paikneb soolestikus, kus mikrobioota ning immuunsüsteemi vahel toimub nö kahekõne. Selle kahekõne käigus kujundab immuunsüsteem mikrobioota koostist, aidates mikroobidel paljuneda. Mikrobioom omakorda osaleb immuunsüsteemi töö regulatsioonis tootes signaalmolekule ja mitmesuguseid teisi ühendeid, mis mõjutavad organismi ainevahetust ja aitavad kaasa immuunrakkude arengule ning vajaliku immuunvastuse kujunemisele. See kahekõne inimkeha rakkude ja hästi tasakaalustatud mikrobioota vahel toetab organismi kaitsevõimet patogeenide vastu ning aitab immuunsüsteemil normaalselt toimida. Tervikliku, tasakaalustatud mikrobioota või häritud mikrobioota kahekõne inimese keharakkudega on erinev ja mõjutab immuunsüsteemi erinevalt.

Seega on oluline oma soolestiku mikroobioota taskaalu eest hästi hoolt kanda, nt tarvitada probiootilisi baktereid sisaldavaid toidulisandeid

Probiootikumid kui elusad, inimkehale omased mikroorganismid aitavad taastada sooles mikroobset tasakaalu, suurendades kasulike bakterite hulka ja ergastades immuunsüsteemi.

 

Kuidas mõjutavad vitamiinid ja mineraalained immuunsüsteemi?

Reeglina peaks inimene saama kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained toidust. Kahjuks nüüdisaja  tingimustes on selle reegli täitmist mõjutavaid faktoreid liigagi palju. Tehisainete rohkus, pinnase vaesestumine, toiduvalmistamise tehnoloogiate muutused, ebasoodsate ainete rohkus toidus jm - kõik need põhjused mõjutavad igapäevase toiduga saadud vitamiinide ja mineraalainete hulka ning seeläbi mõjutavad meie kehas toimuvaidvaldkondi.

Enamus vitamiine ja mineraalained on imuunsüsteemi normaalse talitlemisega kaudselt või otseselt seotud. Mõned näited: tsingi ja seleeni puudus põhjustab häireid rakulises immuunsuses, vitamiin D3 on ülioluline loomuliku ja omandatud immuunsuse toimimiseks, vitamiin C ja vitamiin A-st tekkiv retinoidhape on väga vajalik immuunsüsteemi rakkude tööks, lisaks osaleb retinoidhape soole limaskesta immuunregulatsioonis, vitamiin E osaleb immuunrakkude küpsemisel. Lisaks on nimetatud vitamiinidel tugev antioksüdatiivne toime. Seetõttu on tähtis mitmekesine toitumine aga vajadusel peaks lisaks tarbima kompleksseid toidulisandeid, et vältida võtme-mineraalainete ja võtme-vitamiinide defitsiidi kujunemist.

Et valikuid oleks lihtsam teha, on BioCC koostöös Tartu Ülikooli teadlastega pannud kokku erinevatest probiootikumidest, vitamiinidest ja muudest kasulikest ainetest sünergistlikud komplekssed toidulisandid.