Подкисление продуктов

Hapendamine on iidne  toidu  säilitamise meetod ja väidetavalt  sai alguse juba 2400 eKr.

Lisaks sellele, et hapendamine on suurepärane viis toidu säilitamiseks, on see ka meie organismile, eeskätt soolestiku mikrobiootale, kasulik.

Hapendatud toitude söömine suurendab piimhappebakterite hulka soolestikus.

Praeguse ajastu mure on elustiilist  ja  toitumisharjumustest tulenev seedetrakti mikrobikoosluse härumine. Oma panuse annavad ka ravimid, sh antibiootikumid.  Antibiootikumid on  preparaadid, mis toimivad bakterite elutegevust kahjustavalt bakteriaalsete nakkuste puhul. Antibiootikumid surmavad või pidurdavad bakterite elutegevust (k.a kasulike bakterite).

Kindlasti on arukas peale antibiootikumravi lõppu rikastada oma seedimist kasulike bakteritega hapendatud toodetega, et aidata seede mikrobiootal taastuda. Üheks võimaluseks on tarvitada probiootilisi baktereid sisaldavaid toidulisandeid, kuid suurepärane viis rikastada oma soolestikku heade bakteritega on ka hapendatud toidu söömine.

Piimhappebakterid aitavad taastada soolestiku mikroobset tasakaalu, suurendades kasulike bakterite hulka ja ergastades immuunsüsteemi.

Lisaks barjäärifunktsioonile, mis tagab kaitse võõrmikroobide vastu, on seedertakti mikrobioota väga oluline loomuliku ja omandatud immuunsuse kujunemisel ja toimimisel, kuna enamus inimkeha immuunrakkudest paikneb soolestikus.

Köögiviljade hapendamisel kasutavad piimhappebakterid köögiviljades sisalduvat suhkrut.  Toit säilib kauem tekkivate orgaaniliste hapete jm toidu riknemist põhjustavate mikroobide elutegevust allasuruvate bioaktiivsete molekulide tõttu.

Traditsiooniliselt  hapendatakse Eestimaal kurke ja kapsaid. Lisaks juuretistele kurkide ja kapsaste hapendamiseks on Nordwise® tulnud turule uudse juuretisega erinevate köögiviljade / köögiviljade segu hapendamiseks.

Juuretise ainulaadne piimhappebakter Lactobacillus plantarum TAK59 annab hapnemiseks vajalikud bakterid, mis aitavad köögiviljadel õigesti hapneda. Nordwise® juuretis köögiviljade hapendamiseks elusate piimhappebakteritega kindlustab stabiilse ja õige hapnemisprotsessi, langetades toote happesust alates esimesest ööpäevast kuni hapnemisprotsessi lõpuni.

Naudi hapendatud toidu head maitset ja rikasta oma seedimist!