Järva Teataja: E-Piim поместили сыр и пробиотические капсулы в одну упаковку

Новость газеты Järva Teataja опубликована на эстонском языке.

Juustutootja E-Piima pikaajaline koostöö Eesti teadlastega probiootiliste bakterite arenduses on jõudnud uude järku. - Harmony juustu tootmisel kasutatavat ainulaadset Tensia bakterit sisaldavad nüüd ka Nordwise toidulisandid, mida on juba mõnda aega saada Eesti apteekidest.

Esimest korda Eestis pakub E-Piim koos Selveriga tarbijale kombopakendina nii Tensia bakterit sisaldavat Harmony juustu kui ka sama bakterit sisaldavat kapslites toidulisandit.

E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles, et praegusel koroonakriisi ajal on ühiskonna huvi terviseennetuse vastu märgatavalt suurenenud ning õige aeg on meelde tuletada probiootikumide kasulikkust ja nende võimet inimest kaitsta.Jaanus Murakas Harmony juust ja Nordwise Südamesõber Tensia

«Probiootilised piimatooted on väga populaarsed paljudes riikides, näiteks Jaapanis ja Ameerika Ühendriikides. Eestis on järjest populaarsemaks muutunud probiootilised toidulisandid, järjest rohkem inimesi kasutab regulaarselt või perioodiliselt probiootikumide abi oma organismi ja enesetunde parandamiseks,» lausus Murakas.

Probiootilise piimhappebakteri Tensia välja töötanud biokompetentsikeskuse BioCC vanemteadur ja arendussuuna juht Epp Songisepp ütles, et eesti lapselt eraldatud piimhappebakter on kodumaise teadusarenduse viimase 15 aasta silmapaistvaim saavutus, mis on läbinud kõik uuringuetapid, kaasa arvatud katsed üle 700 vabatahtliku kaasmaalasega, ning positiivsed omadused tervisele, sealhulgas vererõhku langetav toime on leidnud kinnitust.

Songisepp rõhutas, et apteegiriiulid on täis probiootilisi toidulisandeid, kuid probiootilisi toidutooteid, mille tervisetoimet on tõendanud kliinilised uuringud, on vähe. Üks selline on Eestis Harmony juust.

Songisepa selgitusel on inimkeha ja tema mikroobid sümbiootilistes suhetes. Järjest rohkem seostatakse haigusseisundeid mikrobioota vaesumise või tasakaalutusega. Probiootikumid kui inimkehale omased elusad mikroorganismid aitavad taastada soolestikus mikroobset tasakaalu.

«Enamik inimese immuunsüsteemist asub seedetraktis, mille üldpindala on jalgpallistaadioni suurune. Seal leiab aset otsene kontakt ja nii-öelda kahekõne probiootilise mikroobiraku ja inimkeha rakkude vahel,» lausus ta.

Songisepp on veendunud, et probiootikumidest on liikumisvaeguse, suitsetamise ja muust
tingitud elustiilihaiguse tagasipööramiseks abi. «Probiootikume on tõhus tarvitada ennetuseks, kui ohumärke on kõrge vererõhu, kolesterooli või kõrge veresuhkruga ja kui perearst veel ei näe põhjust ravi alustada,» ütles ta.

Songisepp rõhutas, et meeles peab pidama, et iga probiootilise mikroobi omadused on eripärased ja ühe omadusi ei tohi automaatselt eeldada teiselt. Piimhappebakter Tensia toetab südame ja veresoonkonna tööd, langetades vererõhku.

Lisaks suurendab Tensia kasulike laktobatsillide üldhulka mikrobiootas, mis omakorda suurendab organismi loomulikku vastupanuvõimet. «Tensia piimhappebakteri mõju seedimise parandamisele ilmneb kiiremini, kolmenädalase tarvitamise järel, kuid toime vererõhule vajab avaldumiseks rohkem aega, parim mõju saavutatakse vähemalt kaheksanädalase regulaarse tarbimise järel,» selgitas Songisepp.

Soovitud tervisetoime saavutamiseks tuleb Songisepa ütlust mööda tarbida probiootikume
korrapäraselt. «Kuuri lõppedes hakkab mikroobi hulk soolestikus vähenema ja koos sellega nõrgeneb ka tervisetoime,» lisas ta.

 

Allikas: Järva Teataja 23.04.2020 Urmas Glase